Laad de hele frameset De eerste lentenacht

(door onze verslaggever te velde)

Zo geweldig waren de omstandigheden niet... een dikke eerste-kwartiermaan stond hoog aan de hemel en er stond een stevige noordoostenwind. Maar het was helder op de avond van 2 april. Zo togen 3 van de 5 redlighters naar onze waarneemstek. In de verte waren de boer'n aan het ploeg'n en zaai'n, maar ons weiland was rustig. Hoewel, rustig?? Het was een herrie: kieviten claimden hun stukje grasland door hun kenmerkende roep, de wulpen jodelden, en ook de grutto's lieten luidruchtig weten dat ze uit Afrika terug waren.

Waarneemactie 2 april 2009. Foto's © Pieter Welters en RedLightGroup

Waarneemdoelen bleven beperkt tot maan en Saturnus en een enkel moeizaam sterrenstelseltje in de Jachthonden. Jammer dat de seeing erg slecht was, zodat er van fotograferen niet veel kwam. Hoewel het voor het eerst dit jaar niet vroor tijdens de waarneming, waren we blij af en toe wat warme dranken te kunnen nuttigen in de luwte van de auto's.

Toch nog 1 astrofoto: links de donkere aardverlichte kant van de maan. Foto Pieter welters, Takahashi Mewlon 210mm met Canon EOS 350D-camera in primaire brandpunt, 10 sec. belicht bij 200 iso.
Eén dag later was de seeing wel goed... Pieter fotografeerde vanuit zijn tuin de maan, zie hiernaast rechts. Optiek: Takahashi Mewlon 210mm Camera: The Imaging Source DMK 21AU04.AS camera.


Terug