Laad de hele frameset Actieve zonnevlek opgedoken

(door Pieter Welters)

Een actieve zonnevlekkengroep is opgedoken op het zuidelijk halfrond van de zon. Het is de meest actieve van dit jaar tot nu toe. Zonnevlek 1024 heeft een aantal donkere kernen en knettert van de B-klasse flares. De magnetische polariteit van vlek 1024 wijst uit dat deze bij de nieuwe cyclus 24 hoort. Het uitblijven van zonnevlekken in deze nieuwe cyclus zorgde de laatste maanden voor veel ophef. De snelle ontwikkeling van deze actieve vlekkengroep wijst erop dat er nu eindelijk schot gaat komen in de zonneactiviteit. Deze vlek is de meest actieve tot nu toe van de nieuwe cyclus.

(c) spaceweather.comZonnevlek 1024, 4 juli 2009, tussen 14:00 en 14:30 UT. Foto's © Pieter Welters en RedLightGroup. De opnamen zijn geschoten met een Coronado Solarmax 60/BF15 Ha filterset op een TeleVue 76 lenzenkijker met een DMK 21AU04.AS monochrome camera, zonder en met TeleVue 2x barlow.
De serie toont ook enkele protuberansen die zichtbaar waren op het noordelijk halfrond en die niets met de vlek van doen hadden. De laatste 3 opnamen tonen de waarneemopstelling.

Hoe men zonaanbidder wordt

Op zaterdag 4 juni was het zonnig en helder. Sinds mijn aankoop vorige maand van de Coronado Solarmax 60/BF15 Ha filterset Coronado-filterset werkte de zon niet bepaald mee door enkel een saai oppervlak te vertonen. Geen flares, geen vlekken, geen filamenten, niets. Enkel een klein protuberansje aan de rand was zo af en toe te zien.

Met het verschijnen van deze actieve vlekkengroep is deze saaie periode hopelijk voorbij. Het beeld van vlek 1024 in het oculair was overweldigend. Gezien het hoge Coronado-gehalte in onze club is te hopen dat er nog vele vlekken mogen volgen!

Wat zonde dat uitgerekend nu Paul K.'s PST voor revisie is weggestuurd!

Filmpje kijken

Klik op de foto om de film te starten
Zonnevlek 1024 gedurende 5 minuten op 04-07-2009; 14:06-14:11 UT. Bij de pijl duikt een nieuwe flare op. Klik op het plaatje om de film te starten. © Pieter Welters

Terug