6 september 2008. Wij, Marten, Marcel en Pieter, rukten uit om een nieuwe waarneemplek te testen, ergens verstopt in the middle of nowhere. Een mooie stille plek, door Jo Sanders ontdekt. En ja hoor: een donkere hemel en een schitterende Melkweg. Totdat de weergoden er lucht van kregen en het feestje verstoorden...
Waarneemactie 6 september 2008. Foto's © Pieter Welters en RedLightGroup | |
![]() |
Het weerbericht voorspelde een kalme, heldere nacht, met slechts een paar wolkenvelden. Tijd dus voor een waarneemactie. De heenreis in de avondschemer werd geleid door de Tomtom die ons met vaste hand over allerlei obscure landwegjes voerde, want zonder navigatiehulpje zou het onvindbaar zijn. De maan in het eerste kwartier was bezig sfeervol onder te gaan. Een veelbelovend begin voor een mooie waarneemactie.
De plek was stil en donker. Al snel stonden een Tak FS102 een 8 duims Truss Dob en een 3 duims Tele Vue apo tussen het geparkeerde blik. Een mooie gelegenheid om enkele emissienevels in de zomermelkweg op de gevoelige chip vast te leggen. Maar juist toen de camera achter laatstgenoemde optiek was bevestigd en de eerste belichting was begonnen schoof een massief wolkenveld over. Dat was balen, maar wij drieën gepokt en gemazeld in onze jarenlange beproeving met alle denkbare soorten nachtelijke bewolking namen kalm een bakkie koffie met een eierkoek om het einde van de wolk af te wachten.
Totdat het plotseling begon te plenzen, waardoor de opgestelde telescopen in regenpijpen veranderden... Een stortbui. Niet voorspeld, in het holst van de nacht. Een weerkundig unicum, waarvoor wij op dat moment niet de waardering konden opbrengen...
Binnen no time was alles weer afgebroken en in de kofferbak verdwenen. Een veelbelovende waarneemnacht was in de knop gebroken... Als bij toverslag klaarde het vervolgens op en grijnsde de Melkweg ons pesterig toe. Maar voor hoe lang? De moed om de boel weer op de zetten konden we niet meer opbrengen. Nog even werd onder het genot van droog bewaarde eierkoeken de sterrenhemel bewonderd, door de 17 x 70 Fujinon van Marten. Daarna was het tijd om huiswaarts te keren.