Laad de hele frameset Hellendoorn bij nacht

(van de webredactie)

HELLENDOORN - Als de wind door de bomen waait en mist, regen en bewolking ons parten spelen, staan de waarneemactiviteiten van de RedLightGroup noodgedwongen op een laag pitje. Het werd dus tijd om "Plan B(ewolking)" in werking te stellen: een werkbezoek aan een naburige sterrenwacht. Als eerste kwam Sterrenwacht Hellendoorn in aanmerking.

De Sterrenwacht Hellendoorn is op de eerste en de derde vrijdagavond van de maand geopend voor het publiek. Aangezien er voor deze vrijdagavond 7 november regen en andere weerkundige hel en verdoemenis was voorspeld was het besluit snel genomen. Uit alle windstreken kwamen leden van de RedLightGroup aangewaaid. Ook Jan Kamphuis was van de partij. Jan schikte zich naar oude traditie geheel belangeloos in de rol van fotograaf, waarvoor dank. Zie hieronder zijn fotoimpressie.

Sterrenwacht Hellendoorn, 7 november 2008. Foto's © Jan Kamphuis

De ontvangst door "Hellendoorn" was hartelijk en gastvrij. Buiten ons en de medewerkers van de sterrenwacht waren er geen andere bezoekers, waardoor het bezichtigen van de sterrenwacht en het uitwisselen van astronomische ervaringen de voornaamste bezigheden werden. Aanvankelijk liet zich tussen de wolken door de maan nog even zien. Men had daarvoor op de parkeerplaats een Celestron C8 op NexStar montering opgesteld.

De sterrenwacht Hellendoorn is gevestigd op de eerste en tweede verdieping van een monumentale windmolen. De knusse en sfeervolle bezoekersruimte - van alle audiovisuele gemakken voorzien - bevindt zich onder eeuwenoude eiken balken, die ons deden denken aan lang vervlogen b... tijden.

Na de koffie kregen de bezoekers een demonstratie van het planetarium op de derde verdieping, een klein maar zeer fraai mechanisch projectieplanetarium in een afgetimmerde ronde kamer onder een grote verduisterde paraplu, resultaat van een sponsoractie en heel veel noeste arbeid van de sterrenwachtmedewerkers. En waaronder met gemak een stuk of twaalf mensen de wonderen van de sterrenhemel konden aanschouwen bij gebrek aan beter buiten.

Kortom: het was een geslaagd bezoek en zonder meer voor herhaling vatbaar. De avond werd in stijl afgesloten met een gastronomisch bezoek aan cafertaria "Het Kokhuus" in Hellendoorn-city.


Terug