Laad de hele frameset North American Star Party voor herhaling vatbaar

Marten Bosma

KOOTWIJK - Het was zover! Op zaterdag 30 augustus 2008 hield de Red Light Group zijn eerste heuse StarParty. De plaats: Kootwijk, niet ver van het Kootwijkerzand. Parkeerplaats in het dennenbos, bereikbaar over zandweg. Goede deep-skylocatie, in de verste verte geen lichtvervuiling. Het moment was ideaal: den grijze nachten waren voorbij, het was nieuwe maan, en bij het begin van de astronomische duisternis stond de Noord-Amerikanevel zo'n beetje recht boven ons hoofd!

Grotere kaart weergeven

Kaartje met routebeschrijving

Het (hemel)rijk alleen

Tegen 18.45 U.T. kwamen we met Marcel als gids op de uiverkoren plek in het bos aan. 'We', dat zijn Marcel, Paul, John, Jan en Marten. Tegen de verwachting in een klein gezelschap. In de beginnende schemering hebben we de telescopen uitgestald: Marcel met 20 cm Truss Dobson, Jan met 15 cm Maksutov, John met 15 cm Newton met go-to montering, Paul met 30 cm Dobson en Marten met C8 op F6.3.

Na een tijdje bleek dat we de omgeving niet met anderen hoefden te delen.
Zodra het instrumentarium in slagorde stond opgesteld, bleek hoe vochtig de lucht was; de C8 besloeg vrijwel ogenblikkelijk. Bij gebrek aan een dauwkap - ik weer hoor - heb ik me beholpen met van tijd tot tijd afsluiten met het deksel. Dit werkte redelijk. Ook omdat later bij voldoende acclimatiseren de dauwvorming afnam.

Wat bekeken we en soms ook: waar zóchten we naar?

Beschaving

Tegen 21:00 UT kregen we bezoek van een echtpaar uit Drente dat geregeld nachtwandelingen maakte en zeer geïnteresseerd was. Ze keken met interesse naar enkele DSO's door Paul's Dobson. Voor hun een eerste kennismaking met telescopen en praktische astronomie. Voor ons een leuke promotiekans!
Als de vermoeidheid toesloeg, waren er de door Marcel geprezen koffie, thee, koeken en sigaren, werden de klapstoeltjes betrokken, achterover geleund en verstandig geconverseerd.

Toen de natuur op haar stilst was, na middernacht, drong in deze paradijselijke omgeving het rumoer van een gezellige discodreun door, ergens uit de wijde omtrek. Daar zaten we net op te wachten. Het gaat met de beschaving beslist bergafwaarts!
Terug naar onze waarnemingen, of beter, stargazing.

Met de handen in de zakken

Alle instrumenten deden wat ze moeten doen, een helder, scherp en contrastrijk beeld leveren. De beide Dobson's, de 15 cm Newton, de Maksutov en de C8, als deze niet beslagen was.

Door de reducer bleek de dubbelcluster ruim in een 32mm Plössl te vangen. De eerste keer dat ik dit hulpmiddel visueel gebruikte; voor Deep Sky een handig optiekje.
Opvallend was, dat Jan's 15 cm F15 planeten maksutov al snel een te kleine uittreedpupil vormt om goed te werken met een OIII of UHC-filter. Sterren verdwijnen en neveligheid springt er niet uit.

Na nog even met de handen in de zakken omhoog gekeken te hebben, sloten we af met de constatering dat het zeer de moeite waard en voor herhaling vatbaar was. Om ongeveer 00:30 UT gingen we ons weegs.

Foto's door Paul K. volgen misschien nog (red.)


Terug