Laad de hele framesetKomeet onder vuur

Pieter Welters

Hemelkwaliteit
20.04
(Deventer)

DEVENTER - Er is weer eens een komeet te zien aan de avondhemel: 103P/Hartley 2. Ten tijde van het schrijven van dit verhaal bevond het object zich ergens in het grensgebied van Cassiopeia en Perseus. Op 8 oktober ging de komeet vlak langs de dubbele sterrenhoop c en h Persei. En paar dagen later werd de komeet door RLG-ers van 2 kanten onder vuur genomen.

Dezelfde heldere periode die op vrijdag 8 oktober al aanleiding gaf tot de grote waarneemachtie te P., werd dus ook nog eens opgefleurd door de blijde komst van een komeet. Het was de periodieke komeet 103P/Hartley 2 , die al met veel tamtam als blote-oogkomeet was aangekondigd, maar qua verschijning wat aan de zwakke kant bleef. Een goede verrekijker was wel het minste wat je nodig had.

Op verschillende plaatsen in oostelijk Nederland togen clubleden aan de slag om de komeet te schieten vanuit eigen tuin. Paul C. te H. en de auteur volgden onafhankelijk van elkaar precies dezelfde werkwijze. Een DSLR-camera in het primaire brandpunt, een serie foto's nemen en stapelen maar.

De komeet 103P/Hartley 2 op 10 oktober 2010. Stack van een aantal foto's, door Paul Colenbrander vanuit Hengelo. De komeet verplaatste zich tijdens de opnamen tegen de sterrenhemel. Als de frames later worden uitgelijnd op de sterren, dan wordt de komeet uitgesmeerd.
Stack van dezelfde foto's als boven, maar nu heeft Paul de frames uitgelijnd op de komeetkern. Nu is de komeet dus scherp, maar worden de sterren strepen.
YouTube Film van de komeet 103P/Hartley. Opnieuw dezelfde frames zijn nu in een film verwerkt. (avi, YouTube, 24 sec.)

Gegevens van de foto's: Optiek: Orion ED80 op Celestron CGE. Camera: Canon 50D. Gestackt met Registax5. Bron: 24 opnamen van 60 sec. op 3200 iso, CLS clipfilter. Tijdstip vrijdag 08-10-2010 aanvang 23:47 lokatie Hengelo OV.

Het kostte de auteur nogal wat moeite de komeet te vinden. In de nieuwste upgrade van de baanelementen voor SkyMap Pro van de IAU was deze komeet niet te vinden. vergeten zeker. Na wat googlen vond ik wel SkyMap-baanelementen met 103P Hartley 2 erin. Maar na deze geladen te hebben, bleek de komeet zich in de Tweelingen te bevinden...Grrrr! Toen maar de enfinmeriden van de Kometenvereniging gehaald en ingetoetst op de FS2. En ja hoor, daar was al een duidelijk wolkje zichtbaar in het beeldveld van het oculair in de TeleVue 76. Tijd om de camera aan te sluiten.

De komeet 103P/Hartley 2 op 10 oktober 2010, 20:39-21:16 UT. Stack van 7 foto's van 180 sec. elk, door de auteur vanuit Deventer. De komeet verplaatste zich tijdens de opnamen tegen de sterrenhemel. De frames zijn hier uitgelijnd op de sterren, dus wordt de komeet uitgesmeerd.
Stack van dezelfde foto's als boven, maar nu heeft de schrijver dezes de frames uitgelijnd op de komeetkern. Nu is de komeet dus scherp, maar worden de sterren stippellijnen (geen strepen omdat er telkens tijd zat tussen de opnamen).
YouTube Opnieuw dezelfde frames zijn nu in een film verwerkt. Op 't laatst vliegt nog een satelliet door het beeld. (avi, YouTube, 7 sec.)

Gegevens van de foto's: Optiek: TeleVue 76mm f/6.3 TV-76 met 0.8x telecompressor/field flattener, waardoor de openingsverhouding f/5 wordt. Camera: Gemodificeerde Canon EOS 350D camera, met Astronomik CLS Clip Filter. 7 x 180 sec. belicht op 1600 iso en gestapeld in Paint Shop Pro. De film is gemaakt met VirtualDub.


Terug