Laad de hele frameset Deepsky aan het water

(door Marcel den Braber)

Voor vrijdag 12 juni waren de weersvoorspellingen gunstig gestemd. Helder, praktisch windstil en een maantje pas tegen 1.30 uur boven de horizon. Kortom het was weer tijd om de astropruttel in te laden.

Waarneemactie 12 juni 2009. Foto's © Marcel den Braber en RedLightGroup

Omdat de één niet fit was en de ander een weekendje cultuursnuiven op Terschelling had gepland, reisden ondergetekende en Marten tegen 21.30 uur af naar het riviertje de Schipbeek. Eenmaal aangekomen, hadden we alle tijd om kijkers in stelling te brengen. Het zou nog wel even duren voor dat het donker genoeg zou worden. Zittend aan een bak koffie met stroopwafel, kwam in de verte een dikke 4x4 aangereden.
Nog meer waarnemers of... nee hoor, het was de boswachter. Zeer verbaasd ging het raampje omlaag. "Monteringen? Dat is wel het laatste wat ik verwacht had" zei hij. Nadat wij onze bedoelingen en het probleem 'lichtvervuiling' hadden toegelicht was het geen enkel probleem om de nachtelijke waarneming op deze locatie voort te zetten.

Met behulp van de C8 en de truss dobson hebben we weer veel moois in de kijker gehad, koffie en stroopwafels soldaat gemaakt. Een kleine greep uit al het moois van deze avond, Saturnus, M51, M81, M82, M97, M108 en M57.

Het boek 'Deep-Sky Companions' van de schrijver en zeer bekwaam visueel waarnemer
Stephen James O'Meara is een echte aanwinst. Van ieder object een uitvoerige beschrijving. Boordevol waarneemtips over het hoe te ontdekken van 'nieuwe structuren en bijzonderheden', ook al heb je deze objecten al tig maal in de kijker gehad en dacht je het wel gezien te hebben en werden ze stiekem aan 'gewoontjes'.

De Veil Nebula net te laat op de korrel genomen want de maan kondigde zich aan en overstraalde al snel de hemel. Lichtende nachtwolken lieten zich ook nog niet zien.
Om 02.00 uur hebben het boeltje weer ingepakt en deze mooie locatie verlaten. Het was weer een topavond!

De boswachter is de hele avond en nacht nog op jacht geweest naar stropers te velde. Zover ik weet heeft hij alleen ons in het vizier gehad, maar gelukkig is de Redlightgroup is niet schadelijk voor mens en dier.


Terug