Laad de hele frameset Lichtende nachtwolken

(Van de webredactie)

Marten Bosma fotografeerde vanuit Wilp lichtende nachtwolken op de avond van 14 juli 2009.

Lichtende nachtwolken 14 juli 2009. Foto © Marten Bosma en RedLightGroup

Lichtende nachtwolken komen voor op 75 á 85 kilometer hoogte. Na zonsondergang weerkaatsen deze hoge wolken nog een tijdlang zonlicht. De gewone wolken steken daar donker bij af. De lichtende nachtwolken blijven zilverachtig wit of lichtblauw. Sterren blijven door deze dunne wolken zichtbaar.

In juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. De wolkenslierten hebben een fraaie ribbel- of vezelstructuur. Ze zijn vrij zeldzaam en komen onregelmatig voor: soms zijn ze alleen al in één maand enkele keren te zien, maar menig zomer gaat voorbij zonder deze wolken. .

Het ontstaan houdt verband met talrijke microdeeltjes in de bovenste lagen van de atmosfeer. Dat kan bijvoorbeeld stof zijn afkomstig van meteorieten. Zulke deeltjes alleen zijn echter niet voldoende: ook is waterdamp nodig en zeer lage temperaturen tussen –90° en –145°C, waarbij zich op de deeltjes dan een laagje ijs afzet, net als rijp op het aardoppervlak. Door het ijs dat de deeltjes omhult wordt zonlicht weerkaatst.

Het schijnt dat lichtende nachtwolken het vaakst te zien zijn in perioden met weinig zonne-activiteit. Dat kan kloppen, want op de zon is momenteel maar bar weinig te beleven...


Terug