Laad de hele framesetZonzoekers in de achtertuin

Van onze verslaggever onder de zon

DEVENTER - Een sterrenkundige waarneemactie hoeft natuurlijk niet in het holst van de nacht plaats te vinden! Op zaterdag 17 april vond bij klaarlichte dag een waarneemactie plaats. Omdat we ook geen duister afgelegen oord nodig hadden kon dat bij P. thuis in de tuin. Daar was de onze huisster in alle glorie te zien van voor tienen tot rond vijf uur 's middags.

Waarneemactie 17 april 2010. Foto's © Paul Colenbrander, Pieter Welters en RedLightGroup

Bovendien waren versnaperingen binnen handbereik. Er was hier in de tuin ruimtschoots plek voor pakweg vier telescopen en even zoveel waarnemers. En dat alles in een prettige atmosfeer met lentebloesem, vogelzang en de slijpmachine van de achterbuurman.

Het was - mede door IJslands vulkaanstof - heel rustig in de lucht. Het was kraakhelder en de hemel was strakblauw. Alleen onze zon stond er wat slapjes bij want er was geen zonnevlekje te zien. Zonde.

Er waren twee Coronado PST's ingezet -, waarvan één dubbelgestekt - een TV76 met SolarMax 60 afgewisseld met Lunt CaIIK en een Takka 102 apo met Baaderfolie. Zo konden we op drie golflengten waarnemen: rood (Ha), wit en blauw (CaIIK). Toen het Baaderfolie door de zilvermotten bleek aangetast was er gelukkig nog een herschelprisma in de buurt om met wit licht te kunnen blijven waarnemen. Nog nooit zo'n smetteloze zon gezien! Geen fakkelgebieden, geen vlekken, niets. In Ha waren gelukkig wel fidelementen en puberansen zichtbaar.


Terug