HENGELO - Paul heeft een Celestron CGE montering, een zware en
zeer nauwkeurige GoTo-montering die met gemak een C11 kan dragen. De bediening
lijkt een fluitje van een cent. Lijkt. Want er zijn een paar dingen die je net
eventjes moet weten. Maar dan heb je ook wat. Lees hoe Paul het zwarte monster
temde.
De Celestron CGE-montering met een Orion 80 ED refractor. Foto © Paul Colenbrander en RedLightGroup. | |
![]() |
Vanavond 18 mei 2010 zou het weer bewolkt zijn in Oost-Nederland, dus het plan om eindelijk eens met de Celestron CGE montering te oefenen leek niet door te gaan. Of ? Hey, de maan is toch echt goed zichtbaar, en de wolken lossen toch op...
Dus de hele santenkraam van zolder naar de tuin gebracht met een uitdraai van
de handleiding er bij. De Orion 80 ED was voldoende voor de test, dat scheelt
weer slepen met een zware C11. Nadat alles was aangesloten, en de juiste gps-coördinaten
waren opgezocht kan het feest beginnen.
Plaats de montering richting het noorden en zorg dat hij waterpas staat. Noorden opgezocht met een kompas, en het ingebouwde waterpasje in de CGE waterpas gezet..
Nadat de juiste tijd, datum en gps-gegevens in de controller zijn gezet, kan ik verder met de 2 star alignment. De CGE zoekt 2 heldere objecten op die eerst in de zoeker gecentreerd worden en vervolgens in het oculair. De CGE is nu wel op de sterrenhemel uitgericht, maar de poolas staat nog niet zuiver op het noorden, dit was immers globaal d.m.v. een kompas gedaan. Zaak om de montering zelf exact op het noorden te uitlijnen.
Ik had de maan via "go-to" even opgezocht en deze stond nagenoeg recht in het oculair. Vervolgens zegt de handleiding dat je via het menu naar Polaris alignment moet gaan. Wat doet de CGE? Hij gaat weer naar de maan Dit is iets waar ik al eerder tegenaan was gelopen. Wat blijkt, hij gaat naar een object waar hij (dicht) bij in de buurt is. Dus de truc is om na de 2 star aligment de telescoop op Polaris te richten, dan pakt hij deze wel.
Op het moment dat de CGE naar de plaats draait waar hij Polaris verwacht, moet de montering d.m.v. de stelschroeven zo verstellen dat Polaris recht in het oculair staat. Nadat alles weer vast gedraaid was, kon ik opnieuw een 2 star alignment doen, en nu werkt het wel.
Controle
Via de handcontroller Saturnus opgezocht en de CGE d.m.v. de go-to functie hier
naar toe te slewen. Pats! Recht in het oculair!
Het lijkt er op dat het nu werkt. Volgens de geleerden is de Celestron CGE een van de nauwkeurigste go-to monteringen, en moet dit zonder problemen werken. Vorig jaar is deze procedure veranderd toen er nieuwe firmware voor de handcontroller uitkwam. De komst van de vernieuwde CGE-PRO heeft hiervoor gezorgd. Het uiteindelijke idee is dat je een andere ster dan Polaris kunt gebruiken om de CGE nauwkeurig op het noorden uit te richten. Doordat je een ster kiest die verder uit het noorden staat de uitlijning ook nauwkeuriger is.
Binnenkort met het hele gevaarte naar een waarneemavond en kijken of het goed
gaat. De ruimte en uitzicht vanaf mijn tuin is toch beperkt om het goed te kunnen
gebruiken. Dan is een dobson toch iets gemakkelijker.