Laad de hele framesetDeep Sky en maneschijn

(Van onze verslaggever)

Hemelkwaliteit
19.63

PAPENSLAG - De maan scheen, mistbanken dwarrelden over de kille akker en rijp vormde zich op de grashalmen. Voerman en Pleiaden verschenen in het oosten. Een eerste vorstige waarneemactie met mutsen, handschoenen, donsjacks en ijs op de kijkerbuis... Ha, het is weer winter!

Waarneemactie 17 oktober 2010. Foto's © Pieter Welters en RedLightGroup

Bewolkt... Nee, toch niet. Of weer wel, of... Uiteindelijk trok het zwerk open op deze zondagavond, zodat een aanzienlijk deel van het RLG-gilde het verlaten veld opzocht. De mais was gerooid en de maan scheen, maar verder was het op een mistbankje na helder. Naast Paul (2x), Marten, en de schrijver was ook John van de partij.

Paul deed een aanzet tot het maken van deep-sky opnamen met de Orion ED80 op de Celesron CGE-mount, maar liet het na een uitgebreide zoektocht naar Fomalhaut als referentiester bij het visuele werk. Marten en andere Paul hielden het bij de verrekijker.

John daarentegen had flink uitgepakt en zijn Takahashi FS102 met binoviewer op een CG8 montering en overwoog nog even zijn nieuw verworven Takahashi Mewlon 210 als contragewicht te gebruiken, totdat opkomende mistflarden en twijfel over de draagkracht van de montering hem van dat voornemen verlosten.

De auteur had een simpele amuzi.. azumi.. azimutale Giro Mini met een TeleVue TV76 erop. Maan, Jupiter, Uranus en de komeet 103P/Hartley 2 passeerden de revue in de diverse opgestelde telescopen. Ondertussen bood een rijk gevulde koffietafel een welkome afwisseling tussen de ijskoude bezigheden.

Opkomende mist en bewolking (dus toch) maakte een eind aan de waarneemavond. Morgen weer werken. Bah!


Terug