Laad de hele frameset Beesten in de nacht

(door onze verslaggever te velde)

Na zeven weken grauw zwerk was het eindelijk weer eens helder. Tijd om op deze donkere donderdagavond weer eens ouderwets uit te pakken op locatie. Onze favoriete waarneemplek was sinds eind vorig jaar door de boer afgesloten en in een schapenweitje veranderd. Marten, op woensdag op verkenning, zag echter dat onze goeie ouwe plek weer vrij was. De schaapkes waren geruimd en zitten nu waar ze horen: in de kebab. Op donderdagavond waren er andere beesten te zien: Stier, Grote en Kleine Beer, Jachthonden, Leeuw, Kreeft ...

Waarneemactie 19 maart 2009. Foto's © Marcel den Braber, Pieter Welters, Paul Kistemaker en RedLightGroup

De hele groep was van de partij: Marten, Marcel, Paul, Paul en Pieter. De entree op locatie werd opgeluisterd door een reuze banner, door Paul Colenbrander verzorgd, met dank aan reclameburo/standbouwbedrijf Noppes BV. (Bedrijfsnaam nog in te vullen...). De avond kon al niet meer stuk.

Waarneemdoelen te over op deze koele heldere maanloze nacht. Naast de talloze sterrenstelsels in Leeuw, Haar van Berenice, Grote Beer en Jachthonden, was er ook nog de komeet C/2007 N3 (Lullo) te zien, vlakbij z Geminorum. Helaas had uw verslaggever slechts een planetair cameraatje bij zich, ongeschikt om kometen mee vast te leggen. Wel was er natuurlijk de planeet Saturnus die de show stal. Er was alles bij elkaar meer dan een meter spiegelopening verdeeld over vier kijkers beschikbaar om alle moois te zien.

Verder was de avond weer uitstekend verzorgd met meegebrachte Glühwein, koeken en sigaren.

Pieter legde Saturnus vast. De eerlijkheid gebiedt evenwel te zeggen dat nevenstaande foto 2 dagen eerder is gemaakt vanuit de achtertuin. De seeing was ter plaatse namelijk zo hondsberoerd dat op donderdagavond camera en laptop al snel weer in de auto verdwenen. Optiek: Takahashi Mewlon 210mm f/12 Dall-Kirkham Cassegrain. Camera: The Imaging Source DMK 21AU04.AS monochrome astronomy camera, LRGB-opname met roodkanaal als luninantie gebruikt. Montering: Zeiss Ib met FS2-besturing. 17-03-2009; 22:42-22:56 UT. Op deze dinsdagavond was de seeing zeldzaam goed.

Tegen enen was het mooi geweest. Afbreken, opruimen, ruiten krabben en vol gas naar het warme bed.


Terug