Laad de hele frameset Een midzomernacht onder de sterren

(door onze verslaggever te velde)

De nacht van 19 op 20 juli was één van de kortsten van dit jaar. Het was dus zaak snel te handelen. Er was gelukkig geen maan. Bij het invallen van de duisternis zaten dan ook drie RLG-ers in de wei voor een midzomernacht achter het oculair, begeleid door een oorverdovend kikkerconcert vanuit de nabijgelegen sloot.

Waarneemactie 19 juni 2009. Foto's © Pieter Welters en RedLightGroup

Er waren voor deze avond brede opklaringen voorspeld, maar een bui kon niet worden uitgesloten. Eén clublid kon niet komen vanwege familiaire verplichtingen, de ander zat in de regen in Frankrijk. Vandaar dat de drie overgeblevenen van de vijf RLG-ers met "lichte apparatuur" op kwamen draven.

Toen een paar wolkenvelden ons tijdens het opbouwen kwamen plagen, lieten we ons niet kisten. Marcel's Bar was open met koffie, koeken en Jägermeister, en er was live-muziek van het kikvorsen-ensemble. Zo hielden we de moed erin. En inderdaad, toen het zo ongeveer donker was, was het ook weer helder en konden de waarnemingen beginnen. Onmiddelijk was er al een klein plukje lichtende nachtwolken te zien in het noorden. Helaas trokken deze zich snel weer terug richting de noordpool.

Ondanks wisselende dunne wolkenveldjes was het de moeite waard; De bolhoop M13, de Cirrusnevel (met OIII-filter), M80, M11 (Wc-eendcluster), M16 (Arendnevel), M18 (Omega-3 nevel), M22 (Trifidnevel) en M8 (Lagunenevel), Saturnus, Jupiter, sky-beamer 1, sky-beamer 2 en nog zowat.

M13 (Her), de helderste bolhoop van het noordelijk halfrond. Rechtsonder is nog een sterrenstelseltje te zien: NGC6207 (mag. 12). 8 x 60 sec. belicht. Optiek: TeleVue 76mm met Baader-gemodificeerde Canon EOS 350D camera en Astronomik CLS-clipfilter. 1:1 crop. Foto Pieter Welters.

Toen rond tweeën naderde opnieuw bewolking vanuit het westen. Daar de dageraad ook niet meer lang op zich zou laten wachten, besloten we de boel op te ruimen. Dat was maar goed ook, want we waren nog maar net aan het rijden toen de eerste druppels op de voorruit spetterden.


Terug