Laad de hele framesetPlug & Play onder de sterren

Paul Colenbrander

PAPENSLAG (Gld.) - Wederom na enige twijfel over het wel of niet helder worden, besloten we toch om vrijdagavond met een select groepje te gaan waarnemen.

Ondergetekende was iets later i.v.m. onverwachte visite, dus bij aankomst op de papenslag waren Pieter en Marten al aanwezig en hadden respectievelijk een Takkehatschie 21cm Melow en Celestron C8 al opgesteld. Zelf had ik het plan om de Celestron C11 op CGE montering weer uit het vet te halen. Deze had al geruime tijd weer ongebruikt gestaan, dus tijd om het eerder geteste uitlijnen (zie artikel) in de praktijk te brengen.

Hemelkwaliteit
20.87
Waarneemactie 20 augustus 2010. Foto's © Pieter Welters en RedLightGroup

Terwijl Marten en Pieter al genoten van de eerste waarnemingen, was ik wederom in gevecht met de besturing van de CGE. Ik zal de details achterwege laten, maar na diverse keren opnieuw proberen, kwam ik er achter dat er in de cyclus nog een keer op “enter” gedrukt moest worden. Na dit gevecht was het inderdaad een relatief koud kunstje om de cge perfect uit te lijnen en te kalibreren. Nu de C11 zelf nog collimeren. Dit was ook wel nodig, foei wat een lelijk beeld…

Met z’n 3en samen was uiteindelijk deze klus ook gedaan en kon het genieten beginnen. Wel makkelijk zo’n “go-to” ff in het menu zoeken naar een mooi object en na enig gezoem staat het ook werkelijk in het midden van het oculair. Ondertussen waren de versnaperingen ook op tafel gekomen, en onder het genot van een wijntje en een sigaar de belevenissen van de laatste tijd doorgenomen.

Binnenkort staat er een gezamenlijk uitstapje naar de IHT in Reinsehlen in de planning, maar dan moet het weer wel meezitten.

NGC 6905 (Delphinus), ook bekend als de Blauwe Flitsnevel, m 13. Foto (zonder flits) door Pieter Welters op 30 juli 2010. Helaas leed de opname onder een periodieke fout van 8", maar als je de foto maar genoeg verkleint, zie je dat bijna niet meer... ;-)
Optiek: Takahashi Mewlon 210mm f/9 met 0.8x focal reducer/flattener. Camera: Canon EOS 350D (Baader gemodificeerd) met Astronomik CLS clip filter. 4 x 120 sec., 1600 iso; 23:34 UT.

Clear skies!

Paul


Terug