Laad de hele frameset Zonnen aan de Schipbeek

Coronado shootout op Schipbeekstrand

(door onze verslaggever te velde)

Als de nachten kolt zijn, plijs de dag, zegt een oud Chinees spreekwoord. Deze raad indachtig verzamelde zich een groep RedLighters aan de zonnige beekoever om wat nieuw verworven apparatuur op onze huis-ster uit te proberen: een Coronado Solarmax 60 en twee PST's. En zeg nu zelf: is Ha ook niet een soort Red Light?

Waarneemactie 24 juni 2009. Foto's © Paul Colenbrander, Pieter Welters en RedLightGroup

Paul K. had een pas voor weinig een Coronado PST van het oudere type op de kop getikt, zo eentje die wel eens last heeft van roestende coatings. Hoewel dit exemplaar uitstekende Ha-beelden gaf, toonde ook dit exemplaar problemen als je er van voren inkeek (wie doet dat dan ook...). Gelukkig is er zoiets als Meade-garantie; het is inmiddels met de fabrikant afgesproken dat de "uiteenvallende" lens wordt gereviseerd.

Pieter had een nieuwe Solarmax 60 filter met BF15 blockingfilter (0.7 Ångström) aangeschaft, precies passend op een TeleVue 76 apo kijker. Was dit nieuwe filter goed genoeg? Daarbij ging het om het Ha-contrast en niet om de beeldscherpte; de TeleVue-optiek tussen de filters deugde wel. Het contrast kon nu worden vergeleken met twee goede PST's. Gelukkig leek het erop dat met dit filter niets mis was.

Paul C. had een PST van het nieuwe type met blauw ERF-filter, eveneens tweedehands. Van dit exemplaar was het contrastrijke beeld al ruimschoots aangetoond op de ITV. Deze PST staat op de nominatie om door zijn baasje van een "double stack filter" te worden voorzien om een ongehoorde bandbreedte van 0,5 Ångström te bereiken. Stay tuned!

UIteindelijk verdween de zon achter de bekende televisiemast en kon de Ha-zooi worden opgeborgen. Nu was de beurt Marcel's Bar met koffie en de achtduims sigaren uit Barbados die Paul had meegebracht.

Toen ook John R. nog kwam opdagen was de "nachtploeg" wel ongeveer compleet. Tegen middernacht begon het waarempel ook nog een beetje donker te worden, zodat de traditionele dobsons uit de laadruimte konden worden getrokken, en er het nodige Messier-werk kon worden gedaan.

Tegen enen realiseerden enkele wakkeren onder ons dat er de ochtend daarop door sommigen ook nog gewerkt diende te worden. Kort daarop lag de beekoever er stil en verlaten bij, alsof er niet was gebeurd.


Terug