Laad de hele framesetMarskramers bij nacht

Pieter Welters

NERGENSHUIZEN - Na een koude winter zonder de spreekwoordelijke heldere vriesnachten was onze hoop op een helder voorjaar gevestigd. Het weerbericht was niet best maar uiteindelijk was het nog de beste nacht van de week tot dan toe. We besloten maar naar onze waarneemplek te rijden en er het beste van te hopen. Uiteindelijk waren we ter plaatse met 3 man en 2 telescopen.

Waarneemactie 25 maart 2010. Foto's © Marten Bosma, Pieter Welters en RedLightGroup

Eigenlijk waren er vijf man ter plaatse, want één van de drie had zijn kroost meegebracht om deze vroeg op de avond nog even door de kijkers naar het maantje te laten gluren. Zodoende bleven er na enige tijd 2 man en 2 telescopen over, om over te gaan tot serieus waarneemwerk.

Es sei denn... vanwege de sluierbewolking werd deze avond van astrofotografie afgezien en beperkten we ons tot het visuele genoegen. 't was niet wat je helder noemt... Er was veel cirrus en de weerberichten voorspelden ook al niet veel goeds. Maar het viel uiteindelijk mee. Er was cirrostratus die de maan van een fraaie kring voorzag en af en toe wat cirrus, maar onze wachter en Mars kwamen daar goed doorheen. Mars werd waargenomen door een keur aan filters, en later konden we Saturnus op de korrel nemen. De seeing was goed zodat we - voor zover nodig - ook de collimatie van de optiek konden testen.

Marten had zijn scope opgesteld op recent verworven schokdempers, waardoor storende trillingen van de volgmotor nu definitief tot het verleden behoren en de planeten eindelijk deden wat van ze verwacht werd: stilstaan in het beeldveld.


Terug