Laad de hele frameset Midzomernacht te Kafoep

Onder vrijwel identieke omstandigheden als op de waarneemavond van pakweg een maand geleden togen Pieter en ik nog eens naar de Kafoepstraat. Wederom zonder de Apeldoornse en Hengelose afvaardigingen die door verplichtingen van allerlei aard verhinderd waren.

De maan was vol, het weer prachtig en bij het afnemen van het daglicht liet als eerste Venus zich al vrij snel zien.
Omdat zo'n waarneemavondje niet alleen bedoeld is om het instrumentarium te luchten had Pieter naast zijn Mewlon de bekende Imaging Source monochroom camera bij zich. Net als vorige keer was Venus het doelwit van Pieters telescoop.

Waarneemactie 25 juni 2010. Foto's © Pieter Welters, Marten Bosma en RedLightGroup

Het vastleggen van de zwakke, maar onmiskenbare aanwezige albedostructuren via een vernuftig systeem met een barlow van ultraviolet doorlatend kwarts en een UV-doorlatend filter, vergt veel van de optiek en de omstandigheden. Het is de moeite waard om te ontdekken of op de langere termijn, door seizoensinvloeden of anderszins, veranderingen in die structuren optreden. Herhalen van deze opnamesessies is dus de enige manier om hierin in het verloop van de tijd inzicht te krijgen. Voor het verkrijgen van opnamen blijkt het niet steeds nodig op de avond te wachten; ook overdag als Venus hoog aan de hemel staat zijn, juist dan, heel goede opnamen te maken. Die mogelijkheid maakt het ook gemakkelijker om, ijs en weder dienende, de planeet frequent te volgen en als het ware te monitoren. Voor de resultaten over langere tijd, zie bijgeplaatste foto van deze avond, de astrofotorubriek van deze site en klik daar ook door naar betreffende site van de ESA, waar Pieters werk ook te zien is.

Venus in UV-licht. 25-06-2010. Optiek: Takahashi Mewlon 210 mm f:2415 Dall-Kirkham met 2x Melles Griot Fused-Silica Lens f=-100.0 mm barlow. Camera: TheImagingSource DMK 21AU04.AS monochrome camera, Astrodon UVenus filter. Opname gestackt uit 600 opnamen in Registax. Locatie: Kafoep, 19:31 UT, grootte 14".

Terug