Laad de hele frameset Gezellig hoeft nog niet warm te zijn

Dobson-festival op bevroren es

(Van onze correspondent te velde)

Sinds lange tijd mochten wij RLG-ers ons weer eens verheugen op een mooiweerperiode en daarmee samenhangende serie heldere nachten. Daarbij was het op deze derde kerstdag ook nog nieuwe maan. Tijd dus om ons te vergapen aan de deepsky-juwelen aan onze wintersterrenhemel. Dat het daarbij 6 graden vroor met een snijdend oostenwindje mocht de pret niet drukken...

Waarneemactie 27 december 2008. Foto's © Marcel den Braber en RedLightGroup

Paul, Paul, Marcel, Pieter en John waren van de partij op een verlaten zandweg over de es, die onder temperaturen boven 0 gewoonlijk een modderbad was. Zo hadden deze siberische omstandigheden ook een voordeel: de weg was hard als beton. Zo stonden er binnen de kortste keren 4 grote dobsons opgesteld, met alles bij elkaar 1,10m opening. Daamee kon je de vele planetaire en andere nevels in volle glorie showen. Zo passeerden onder meer M1 (de Krabnevel), NGC 7662 (Blauwe Sneeuwbal) M76 (Kleine halternevel), NGC 2239 (Rozetnevel) en natuurlijk M42 (Orionnevel) de revue.

Op een paar passerende auto's na was het aardedonker op de es, zij het dat de skybeamer van discotheek Lucky uit het ver afgelegen Rijssen de gehele noordelijke hemel bestreek. Dus zeg maar dag met het handje tegen M81, M82, M97, M101 en ander Grote-Beerspul.
Hopelijk worden ze daar in Rijssen een keer wakker en maken ze een einde aan die barbarij...

Alleen Pieter had geen dobson maar een kleine paralactisch gemonteerde lenzenkijker bij zich met accu, camera en heel veel snoerenspaghetti die met verkleumde vingers moest worden uitgericht en aangesloten (en later weer afgebroken). Wat een k#&%klus! Het doel: 1 foto maken van M42, de Orionnevel, hiernaast te zien. Optiek: TeleVue 76mm TV-76 met 0.8x telecompressor/field flattener op Vixen Super Polaris montering. Camera: Canon EOS 350D (Baader-gemodificeerd). Gestackt uit 8 opnamen van 180 sec., 8 van 10 sec. en 8 van 4 sec. 1600 ISO, in Paint Shop Pro. Tijd: za 27-12-2008; 21:57-22:49 UT.

Koffie met een scheut wodka, goede sigaren, chips en een enkele djellaba hielden onze binnentemperatuur op aanvaardbaar niveau. Pas in de kleine uurtjes hobbelde de karavaan volgeladen auto's weer huiswaarts.


Terug