Laad de hele frameset Mini-messiermarathon bij –9

(Door John Rozeboom)

Gisteravond bleek er geen belangstelling voor waarnemen te zijn buiten Marcel en mij. Was jammer, want er was genoeg te zien. Op lokatie op de es was het, uiteraard, helder, met een beetje nevel aan de westelijke horizon, en bitter koud. De wind ging in de loop van de avond liggen, waardoor de kou veel draaglijker werd dan eergisteren.

Waarneemactie 29 december 2008. Foto © Marcel den Braber en RedLightGroup

Na eerst een uurtje te hebben opgewarmd met koffie, een goede sigaar en (bijna bevroren) oliebollen van Marcel sloegen we aan het kijken. We namen eerst maar eens Orion op de korrel. De weids uitwaaierende Orionnevel zag er mooi uit, met veel structuren, die vooral goed zichtbaar werden in de bino. Ook M43 en M78 waren goed te zien. M1 in Stier was te zien, ook met een beetje structuur in de nevel. M45 (Pleiaden) naast de Stier, de Merope-nevel was goed zichtbaar.

Rond 12 uur kwam Saturnus boven de horizon. Om een uur of een namen wij 'm waar, met een bijna dichtgeklapte ring. In de komende maanden zal die helemaal verdwijnen, en zullen overgangen van Titan zichtbaar worden. Tijd om de komende tijd de refraktor te trekken.

Daarna schoten we éénderde van de Messierlijst uit de lucht. M35 in Gemini. M36, M37, en M38 in en om Auriga, M31, M32 en M110 in Andromeda, M52 in Cassiopeia. M34 en ngc886/ngc894 (h en c Per) in Perseus. M41 in Canis Maior. M46 en M47 in Puppis, met in M46 de planetaire nevel ngc2438, welke nog ternauwernood zichtbaar was. M33 in Triangulum was eveneens moeilijk te zien.

Later, in de kleine uurtjes, kwamen Leeuw en Kreeft aan de beurt. M44 en M67 waren goed zichbaar, M65 en M66 waren moeilijker, ook vanwege de lichtuitstraling aan de oostelijke hemel. Na twee uur kwam ook Grote Beer hoog aan de hemel. M81 en M82 waren mooi in een beeldveld te vangen. M51 was, nou ja, zichtbaar (geen spiraalarmen, :-( ). M101 was nauwelijks zichtbaar. M97 was wel goed te zien, M108 weer moeilijker.

Omdat Arcturus boven de horizon kwam, werd de jacht op M3 ingezet, en deze werd rap gevonden. Het was inmiddels half drie en min 9 geworden, dus dit is het laatste object van de avond geworden.


Terug