Laad de hele frameset Zie de maan schijnt door de wolken...

Van onze verslaggever te velde

Tussen een stabiel hogedrukgebied met mist en laaghangende bewolking en een snel naderende herfstdepressie, waaruit het naar verluidt oude wijven zou gaan regenen, lag een vrijdagavond met redelijk helder weer. Een driekwart volle maan en Jupiter waren te zien.

Waarneemactie 30 oktober 2009. Foto's © Pieter Welters en RedLightGroup

Marten (4-duims Tak) , Marcel (Truus de Dobson) en Pieter (Mewlon 210) waren van de partij. Geen kraakheldere winterse vriesnacht deze keer. Het kwik bleef hangen op een klamme 7°C en het zwerk was licht gesluierd. Aan Messierobjecten, sterrenstelsels en kometen viel dus niet te denken. Veel meer dan maan en Jupiter was er niet te zien.

De schrijver dezes was het eerst ter plaatse en had de telescoop al opgesteld. Het was stil aan de beek. Slechts het vallen van de bladeren was hoorbaar en soms wat geritsel van een of ander beest in het struweel. Of was het de wind maar? De metershoge mais had inmiddels plaatsgemaakt voor een modderige akker die vochtig glansde in het maanlicht.

Inmiddels waren de anderen ook gearriveerd. Tegelijkertijd kwam er zoveel cirrusbewolking opzetten aan dat de waarnemers op het punt stonden het instrumentarium - voor zover nog niet opgesteld - onuitgepakt in de auto te laten en plankgas terug te rijden naar de warme kachel. We oefenden geduld en gelukkig kwamen er toch weer opklaringen aan. Nog twee telescopen werden hoopvol opgesteld. Ondertussen werd "Kaffee mit Schuss" met pepernoten genuttigd. Volgende keer doen we er warme chocolademelk en banketletters bij.

Jupiter stond inmiddels te laag om er met de belabberde seeing nog iets van te maken. De maan stond veel hoger en leende zich zelfs om er tussen de sluierwolken door wat opnamen van te maken door de Mewlon. Te zien waren o.m. de markante kraters Aristarchus (met Schröter-Dal) en Gassendi. Uranus (niet gefotografeerd), toonde door de Mewlon een keurig blauwachtig bolletje.

Toen de bewolking rond middernacht opnieuw kwam opzetten was dit het teken om de zwaar bedauwde telescopen in de kofferruimte te laden en huiswaarts gaan.


Terug