Laad de hele frameset IJspret tussen de sterrenstelsels

(door onze verslaggever te velde)

De vorst houdt aan en bij de schaatsers gaat het kriebelen, zegt men. Maar niet alleen bij schaatsers. Want vorst en heldere de nachten gaan vaak samen! Ook op de avond van 30 december was er nog een goede kans om waar te nemen, zij het dat voor later in de nacht mist was voorspeld. Het was –12°C, maar dat donderde niet. Het was helder, en daar ging het om. Zo kwam het dat het 1 dag na de vorige actie de telescopen alweer in de kou stonden. Voor inwendige Mensch was er cake en heißer Kaffee mit Schuß.

Waarneemactie 30 december 2008. Foto © Marcel den Braber (2, 3), Paul Kistemaker (1, 4) en RedLightGroup

Onze favoriete waarneemplek troffen we enige dagen terug versperd aan, compleet door hekwerk omheind. En waar ooit kolossale telescopen de oneindige kosmos in tuurden, grazen nu de schapen. We moesten dus op zoek naar een nieuwe locatie. Gelukkig hadden we nog locaties "in portefeuille", dankzij eerdere zomerse speurtochten. We stonden dus op een nieuwe stek: een modderige parkeerplaats die nu gelukkig steenhard bevroren was.

Jammer genoeg werd Paul C. al in het begin overvallen door technisch malheur aan zijn EQ6-montering. Deze montering ligt nu bij hem thuis in onderdelen op tafel … Er was een serieus probleem met de aandrijving, maar naar verluidt lijkt het te verhelpen – hetzij door vakkundige reparatie, hetzij door een nieuwe montering... ;-).

Pieter legde met zijn drieduims refractor twee sterrenstelsels vast: M81 en 82 (UMa). Foto vanaf lokatie. Optiek: TeleVue 76 f/6.3 TV-76 met 0.8x telecompressor/field flattener, waardoor de openingsverhouding f/5 wordt. De foto is een uitsnede van een veel grotere opname. Camera: Baader-gemodificeerde Canon EOS 350D camera, Astronomik CLS-filter. Montering: Vixen Super-Polaris. 30-12-2008; 9 x 180 sec. belicht 21:19 - 22:10 UT. Ja, het wachten duurde lang bij minus 12° ... Na afloop van de belichting zat de camera onder de rijp.

Genoemde technische panne, een hardnekkig onvindbare Blauwe Sneeuwbal (NGC 7662) en een steeds heiïger wordende atmosfeer noopten ons nog voor middernacht op te breken en huiswaarts te keren om het warme bed op te zoeken.


Terug